A A A

Ședința de raportare a activității instanței de apel și a instanțelor din raza de activitate pentru perioada anului 2018

15 Februarie 2019 | 30

 La data de 15 februarie 2019 în incinta Curții de Apel Cahul a avut loc ședința  de raportare a activității instanței de apel și a instanțelor din raza de activitate pentru perioada anului 2018, condusă de președintele instanței dl. Petrov Ruslan. La ședința respectivă  au participat  Președintele  Curții Supreme de Justiție Ion Druță, membrul  Consiliului Superior al Magistraturii Anatolie Galben, judecătorii Curții de Apel Cahul și judecătorii  instanțelor judecătorești din raza de circumscripție a Curții de Apel Cahul.

             La întocmirea raportului de activitate a Curții de Apel Cahul și a instanțelor din raza de activitate pentru anul 2018 au fost implementate instrumentele recomandate de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției ce țin de indicatorii de performanță referitor la rata de variație a stocului de cauze pendinte, durata estimativă de lichidare a stocului de cauze pendinte, durata lichidării stocului de cauze pendinte, rata eficacității, structura cauzelor pendinte pe rolul instanței, rata deciziilor modificate sau anulate de instanța de apel/recurs.

             În cadrul ședinței au fost supuse analizei rezultatele activității Curții de Apel Cahul și a judecătoriilor din circumscripție pe parcursul anului 2018.

             Conform statelor de personal Curtea de Apel Cahul dispune de 9 funcții de judecători. Pe parcursul anului 2018 în instanță au activat 7,58 unități de judecători  acest calcul s-a efectuat reieșind din numărul de judecători care au activat pe parcursul 12 luni anului 2018 (un judecător a solicitat anularea suspendării din funcția deținută și-a preluat activitatea din 17.09.2018, 1 funcție fiind suplinită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 882-VIII din 19.09.2018, privind numirea în funcție de judecător la Curtea de Apel Cahul), în comparație cu aceiași perioadă în anul 2017 au activat 6,45 unități de judecători. La moment în cadrul instanței activează trei colegii mixte.

           În perioada de raportare s-au aflat în procedură în total 1775 cauze. Din numărul total de cauze aflate în procedură – 340 cauze sunt cele pendinte la începutul perioadei raportate și 1435 cauze noi înregistrate. Numărul dosarelor pendinte la sfârșitul perioadei raportate constituie 225 cauze.

              Rata de variație a stocului de cauze pendinte (raportul dintre cauzele soluționate în perioada raportată și cele noi înregistrate în perioada raportată, exprimat în procente)  constituie 108,01 %.

             Durata lichidării stocului de cauze pendinte (numărul cauzelor nesoluționate la sfârșitul perioadei raportate împărțit la numărul cauzelor soluționate în aceeași perioadă și înmulțit la numărul de zile a perioadei raportate, exprimat în zile) ce constituie 53 de zile.Comparativ observăm că durata medie a procedurilor/ timpul necesar pentru soluționarea cauzelor s-a micșorat de la 82 zile în anul 2017 la 53 zile în anul 2018.

               Totodată la ședința de raportare președintele a comunicat despre participarea Curții de Apel Cahul pe parcursul  anului 2018 în diferite proiecte și alte activități organizatorice, așa ca:

-          Prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 150/8 din 20 martie 2018 Curtea de Apel Cahul a fost desemnată în calitate de instanță-pilot in vederea testării noului Modul de Raportare Statistică Electronică (MRSE) din cadrul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor;

-          A avut loc controlul fiscal, care a cuprins: verificarea corectitudinii încasării taxei de stat, precum și trecerii ei în termen și integral la buget , în conformitate cu Legea taxei de stat ne. 1216 din 03.13.1992; verificarea respectării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 972 din 11.09.2001 pentru aprobarea regulamentului cu privire la modul de evidență, evaluare și vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în posesia statului cu drept de succesiune și a comorilor – careva încălcări nu au fost constatate;

-          Prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 251/13 din 22 mai 2018 s-a luat act de control al Inspecției judiciare, referitor la verificarea activității organizatorice de Curtea de Apel Cahul la înfăptuirea justiției  și s-a apreciat activitatea organizatorică la înfăptuirea justiției a Curții de Apel Cahul cu calificativul bine;

-          A fost petrecut audit intern privind evaluarea eficacității și eficienței proceselor de plasare în programul Integrat de Gestionare a Dosarelor a hotărârilor judecătorești și publicarea acestora pe portalul web național al instanțelor de judecată – concluzia fiind că în conformitate cu legislația în majoritate cazurilor se respectă modalitatea anonimizării deciziilor pentru publicare și termenele;

-          Prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.322/16 din 03.07.2018 Curtea de Apel Cahul a fost desemnată în calitate de instanță – pilot pentru testarea sistemului de teleconferință în cauzele penale; 

-           Prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii RM  nr. 16/1 din 16 ianuarie 2018 Curtea de Apel Cahul pe parcursul anului 2018  a implementat Cadrul Internațional de Excelență Judecătorească (CIEJ).

         Un alt aspect abordat în cadrul ședinței de raportare este calitatea actului de justiție – unul din obiectele principale care influențează asupra eficienței înfăptuirii justiției și termenele de examinare a cauzelor, totodată fiind discutate problemele care survin la înfăptuirea justiției și acordate răspunsuri la întrebările ridicate.

            Este de menționat faptul că atît Președintele  Curții Supreme de Justiție Ion Druță, cît și membrul  Consiliului Superior al Magistraturii Anatolie Galben au indicat că Curtea de Apel Cahul are rezultate evidente bune în anul 2018 și o tendință continuă vizibilă pentru realizarea unui act justiție de calitate .

            La finele ședinței de totalizare a activității Curții de Apel Cahul și a instanțelor din raza de activitate pentru anul 2018 președintele Curții de Apel Cahul Petrov Ruslan a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participarea activă și discuțiile constructive.

               Raportul despre activitatea pentru anul 2018 în varianta integrală este plasat pe site-ul oficial al Curții de Apel Cahul (www. cach.instante.justice.md).

Serviciul monitorizare și relații cu publicul

Tel. (0299) 3-26-72