A A A

Ședința de raportare a activității instanței de apel și a instanțelor din raza de activitate pentru perioada anului 2017

26 Februarie 2018 | 15

La data de 23 februarie 2018 în incinta Curții de Apel Cahul a avut loc ședința  de raportare a activității instanței de apel și a instanțelor din raza de activitate pentru perioada anului 2017, condusă de președintele instanței dl. Petrov Ruslan. La ședința respectivă  au mai participat  membrul  Consiliului Superior al Magistraturii Anatolie Galben, membrul Curții Supreme de Justiție Constantin Alerguș, judecătorii Curții de Apel Cahul și judecătorii  instanțelor judecătorești din raza de circumscripție a Curții de Apel Cahul.

În cadrul ședinței au fost supuse analizei rezultatele activității Curții de Apel Cahul și a judecătoriilor din circumscripție pe parcursul anului 2017.

 La întocmirea raportului de activitate a Curții de Apel Cahul și a instanțelor din raza de activitate pentru anul 2017 au fost implementate instrumentele recomandate de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției ce țin de indicatorii de performanță referitor la rata de variație a stocului de cauze pendinte, durata estimativă de lichidare a stocului de cauze pendinte, durata lichidării stocului de cauze pendinte, rata eficacității, structura cauzelor pendinte pe rolul instanței, rata deciziilor modificate sau anulate de instanța de apel/recurs.

Conform statelor Curtea de Apel Cahul dispune de 9 funcții de judecători. Pe parcursul anului 2017 în instanță au activat 6,45 unități de judecători  acest calcul s-a efectuat reieșind din numărul de judecători care au activat pe parcursul 12 luni a anului 2017 (un judecător suspendat din funcție, două funcții de judecători vacante),  în comparație cu aceiași perioadă în anul 2016 au activat 7 judecători. La moment în cadrul instanței activează două colegii mixte.

În perioada de raportare s-au aflat în procedură în total 1845 cauze. Din numărul total de cauze aflate în procedură – 501 cauze sunt cele pendinte la începutul perioadei raportate și 1344 cauze noi înregistrate. Numărul dosarelor pendinte la sfârșitul perioadei raportate constituie 340 cauze.

Rata de variație a stocului de cauze pendinte (raportul dintre cauzele soluționate în perioada raportată și cele noi înregistrate în perioada raportată, exprimat în procente)  constituie 111,98 %.Comparativ cu anul 2016 acest indice procentual s-a majorat, analizând acest indicator vedem că soluționarea cauzelor este în creștere numărul de cauze pendinte în scădere astfel acest indicator în instanță ne denotă pentru perioada anului 2017 o tendința bună.

Durata lichidării stocului de cauze pendinte (numărul cauzelor nesoluționate la sfârșitul perioadei raportate împărțit la numărul cauzelor soluționate în aceeași perioadă și înmulțit la numărul de zile a perioadei raportate, exprimat în zile) ce constituie 82 de zile.Comparativ observăm că durata medie a procedurilor/ timpul necesar pentru soluționarea cauzelor s-a micșorat de la 131 zile în anul 2016 la 82 zile în anul 2017.

Numărul de cauze examinate de un judecător . La Curtea de Apel Cahul în perioada anului 2017 un judecător în mediu a examinat  233 cauze.Comparativ în anul 2017 numărul de cauze examinate de un judecător a fost cu 34 dosare mai mult față de anul 2016.

În raportul prezentat au fost menționate și alte aspecte despre activitatea Curții de Apel Cahul în perioada raportată și anume referitor la fluxul de personal, fiind organizate și desfășurate în cadrul Curții de Apel Cahul 8 proceduri de concurs, urmare a cărora au fost angajate 9 persoane, de asemenea în aceiași perioadă au fost încetate raporturile de serviciu cu 8 persoane, circumstanță, care a influențat asupra activității instanței.

Un alt aspect abordat în cadrul ședinței de raportare este calitatea actului de justiție – unul din obiectele principale care influențează asupra eficienței înfăptuirii justiției și termenele de examinare a cauzelor, totodată fiind discutate problemele care survin la înfăptuirea justiției și acordate răspunsuri la întrebările ridicate.

Raportul despre activitatea pentru anul 2017 în varianta integrală este plasat pe site-ul oficial al Curții de Apel Cahul (www. cach.instante.justice.md).

 

 

 

 

 

 

Serviciul monitorizare și relații cu publicul

Tel. (0299) 3-26-72